We hebben er lang naar uitgekeken, onze vakantie naar Denemarken. Al geruime tijd spelen we met de gedachte om een keer naar Denemarken te gaan en wat ontstond als een plan van ons gezin, werd het gezelschap steeds groter: eerst kwam mijn broer erbij, vervolgens nodigde mijn moeder zichzelf uit en tot slot kwamen onze goede vrienden uit Bilthoven erbij. We noemen dit gezelschap, voorheen uiteraard nog vergezeld door mijn vader, altijd gekscherend: “ons grote gezin”. Want zo voelt het ook altijd als we samen (op reis) zijn.

We zijn al jaren benieuwd naar wat Denemarken te bieden heeft, maar hadden wel een voorkeur voor het gebied rondom het Limfjord. Na een zorgvuldige zoektocht naar een geschikte woning, zijn we het unaniem over de prachtige villa die het moet worden: Limfjord.

En zo gaan we op zaterdag 23 april jl. in alle vroegte vanuit Bilthoven op weg naar Denemarken. Helaas heeft mijn moeder op het laatste moment moeten besluiten om niet mee te gaan omdat zij onvoldoende is hersteld van een operatie. Maar bijzonder gezellig is dat onze goede vriendin Natascha met ons mee gaat. We hebben helaas behoorlijk oponthoud onderweg, dus we doen er nog best lang over om in Denemarken te komen, maar zodra we eenmaal de Deense grens over zijn, eerst er direct een enorme rust op de wegen en in het landschap. We laten de uitgestrekte velden aan ons voorbij gaan en eigenlijk is het niet veel anders dan we in Nederland gewend zijn. We rijden naar het sleuteladres, halen snel de sleutel op en gaan dan op zoek naar onze vakantievilla.

Soms zijn foto’s in advertenties aanzienlijk mooier dan de werkelijkheid, maar in dit geval gaat dat absoluut niet op. De villa is in het echt net zo mooi als op de foto en de omgeving is bijzonder indrukwekkend: direct aan het Limfjord. Al snel heeft iedereen een slaapkamer veroverd en heerst er een gezellige chaos doordat iedereen de bagage begint te verslepen en uitpakken, bedden worden opgemaakt, boodschappen worden uitgeladen, de koelkast wordt volgestouwd en wanneer alles en iedereen een plekje heeft gevonden, keert de rust langzaam terug. De kinderen vermaken zich direct prima in de aparte speelkamer met dartbord, pooltafel en Wii. Dit belooft een gezellige week te worden, waarbij het weer de enige onzekere factor zal zijn.

Op zondag schijnt het zonnetje lekker en gaan we de omgeving verkennen. Wanneer je in het fjordengebied bent, moet je natuurlijk de kliffen gaan bekijken en zo gaan we op zoek naar “Feggeklit” en “Hanklit” op eiland Mors. We maken hier een mooie wandeling en de kinderen vinden het prachtig om uit te kijken naar mooie schelpen en stenen. We klimmen en klauteren, want een officiële wandelroute kunnen we niet vinden. Wanneer we uitgewandeld zijn, gaan we terug naar huis en besluiten de mannen boodschappen te gaan doen. De dames vermaken zich prima in en om het huis en de kinderen zijn niet uit de speelkamer weg te slaan. En zo is de kop van de vakantie eraf.

De volgende dag gaan we met zijn allen naar Legoland. Ik weet van te voren niet zo goed wat ik daarvan moet verwachten… eigenlijk trekt het me niet zo heel erg, maar we zullen het zien. Het weer werkt helaas niet echt mee, maar we besluiten toch te gaan. Het is nog wel een eind rijden, dus we zijn blij als we er eenmaal zijn. Ondanks dat we kortingskaarten hadden weten te bemachtigen, schrik je je het ongans van de entreeprijs. Verstand op nul en op ok drukken bij de pin, maar eigenlijk gaat het nergens over. We gaan diverse attracties af, waarvan met name de Ninjago attractie favoriet is bij iedereen. De regen komt met bakken uit de lucht, dus tussen de middag proberen we toch maar even te gaan schuilen bij een restaurant. Maar ook daar zijn de prijzen echt absurd en wordt de lunch een beetje schipperen en delen om dat uitgave nog enigszins acceptabel te houden. We vervolgen onze route door het park, bekijken nog alle miniatuur creaties, wat op zich bijzonder mooi gemaakt is, maar door de regen kan het me toch niet echt boeien. Ik heb het wel gezien hier en langzaam komen de anderen ook tot deze conclusie en besluiten we terug naar huis te gaan. Onderweg doen we nog een paar boodschappen voor het avondeten en dan zijn we blij als we enige tijd later weer onze oprit oprijden. Als je in Denemarken bent, kun je eigenlijk niet heen om een bezoek aan Legoland, maar wat mij betreft zeker niet voor herhaling vatbaar.

En zo wordt het dinsdag en houden we een heerlijk rustige dag. Niemand heeft zin om erop uit te gaan en dus blijven we lekker thuis. De boeken, spelletjes en hapjes komen uit de kast en wordt het een ouderwets kneuterige huiselijke dag. Maar soms is dat minstens net zo fijn als een dag op pad gaan. Al besluiten we op woensdag toch weer om er gezellig op uit te trekken en gaan we naar Monsted Kalkbruber, de grootste kalkmijn ter wereld. Kleine meertjes en kabbelende beekjes zorgen voor een ietwat ‘griezelige’ stemming. Elk uur wordt er boven het grootste van de onderaardse meren een lichtshow gehouden, en waar de geschiedenis van de grot en het kalk zich weerspiegelen in het water. Een bijzondere omgeving om doorheen te lopen en ook de kinderen vinden het bijzonder indrukwekkend. We vermaken ons hier dus prima en als we de grotten bekeken hebben, maken we nog een mooie wandeling door het gebied eromheen. De weergoden zijn ons vandaag aanzienlijk beter gezind, dus we genieten van het zonnetje tijdens deze wandeling. Aan het eind van de middag hebben we alles bekeken en gaan we terug naar huis.

We hebben en vol programma deze vakantie, want we zijn nou eenmaal voor het eerst in Denemarken. De tussentijdse conclusie is dat we een bijzonder geslaagde vakantie hebben, maar of het nou een land is waar we nog een keer naar terug zullen keren, dat betwijfelen. We vinden met name de natuur / omgeving wat saai en dus tegenvallen. Maar voor vandaag staat er een uitstap naar Randers Regnskov op het programma, een dierentuin dat ongeveer 3600 m2 groot is en voor een groot deel uit drie tropische kassen bestaat. De drie koepels fungeren als tropische kassen met elk hun eigen thema. De Zuid-Amerika koepel is ongeveer 2000 m² groot met een hoogte van 25 m, de Afrika koepel ongeveer 500 m² met een hoogte van 12 m en de Azië koepel is ongeveer 700 m² groot met een hoogte van 14 m. Buiten de koepels bevinden zich ook nog enkele verblijven van onder andere jaguars. Het is een bijzonder mooi aangelegde dierentuin en we vermaken ons hier uitstekend. Het is niet enorm groot dus we hebben voldoende tijd om alles rustig te bekijken en nog even gezellig te lunchen. Wanneer we alles hebben bekeken gaan we richting huis en doen we onderweg nog even een paar boodschappen voor het avondeten. Zoals iedere avond sluiten we ook deze dag af met een groepje dat gezellig een spelletje doet en een groepje dat lui onderuit op de bank hangt met een boek of een spelletje op de telefoon.

En zo nadert het einde van onze vakantie in Denemarken. Omdat we zaterdag weer terug gaan rijden, houden we op vrijdag een rustige dag en doen we niet veel meer dan gezellige spelletjes, spelen de kinderen de hele dag in de speelkamer en ondertussen worden de eerste tassen weer voorzichtig ingepakt. Het is altijd een beetje teleurstellend moment van de vakantie, maar het hoort erbij: aan al het goede komt een eind… op zaterdagochtend leveren we de sleutel weer in en gaan we in optocht op weg terug naar Nederland en zit deze vakantie er helaas weer op. Eens in de agenda kijken wat er hierna op de agenda staat!