Er staat weer eens een fotodag met de dames van de fotoclub “De Plaatjesmakers” op de agenda. We zijn bijna compleet, alleen Esther breekt aan het gezelschap, maar daarentegen heeft Judith haar zoontje meegenomen en zo komen we toch aan het totaal aantal deelnemers van zes. Het is herfst en dus kan het niet anders dan dat het thema “herfst” is. Persoonlijk vind ik dat altijd een bijzonder lastig thema, het klinkt zo eenvoudig… foto’s maken in het bos van paddenstoelen, herfstbladeren etc., maar ik kom toch altijd wat teleurgesteld thuis na een dag fotograferen. Althans, in fotografisch opzicht dan, want de dagen dat we met de dames op pad zijn, zijn qua gezelligheid nooit teleurstellend.

We hebben als locatie de Koninklijke Landgoederen De Horsten in Wassenaar uitgekozen. Ik ben hier nog nooit geweest en dat is altijd leuk natuurlijk. Wilma komt me in alle vroegte, althans voor de zaterdag, ophalen en rijden we samen naar Wassenaar. Eigenlijk arriveren we allemaal tegelijk op de parkeerplaats en wanneer we eenmaal opgezadeld zijn met onze bagage, gaan we eerst richting het theepaviljoen. Dit voormalig zogenaamd “schiethuis”, is door Prins Frederik, broer van Koning Willem II, laten bouwen in 1861 en wordt sinds 1987 gebruikt als theeschenkerij. En tot zover de geschiedenisles over het theepaviljoen De Horsten.

Na een heerlijk kop koffie zijn we klaar voor onze wandeling door het bos. Wanneer we bij een open stuk in het bos komen, besluiten we onze spullen uit te stallen en op zoek te gaan naar interessante onderwerpen. Uiteraard zijn de kleine witte zwammen een geliefd object, maar als je daar eenmaal voor of in mijn geval, onder ligt, valt het toch niet mee om zo’n zwammetje op interessante wijze vast te leggen. Ik probeer wat te spelen met lichtcirkels, maar na diverse pogingen houd ik het voor gezien. Terwijl ik wat doelloos door het bos loop, hebben de andere dames een padje gevonden die gewillig op een boomtak blijft zitten. Natuurlijk kan ik niet achterblijven en stort ook ik me op dit beestje dat rustig blijft zitten om van alle kanten vastgelegd te worden. En zo vordert de tijd en gaat de ochtend langzaam over in de middag.

We besluiten terug te lopen naar het theepaviljoen voor een heerlijke lunch. Uiteraard zijn we niet de enige bezoekers die dit plan hebben en dus is het belachelijk druk. We weten uiteindelijk een tafel buiten te bemachtigen, niet helemaal een onverdeeld genoegen want het is best wel fris om buiten stil te zitten. Maar we hebben geen keus en zijn blij dat we in ieder geval nog een tafel hebben om aan te kunnen lunchen. Om op te warmen bestellen we thee, koffie of warme chocomelk en enige tijd later genieten we allemaal van een heerlijke maaltijd.

Na de lunch doen we nog een poging om wat interessants vast te leggen, maar al snel worden deze pogingen gestaakt en wandelen we terug naar de auto. We hebben genoten van de gezellige dag met elkaar, de gesprekken en de versnaperingen en nu is het tijd om terug naar huis te gaan. Ik vermoed dat we dit keer een stuk sneller klaar zijn met het bewerken van de foto’s dan andere keren…